Silvula

Nature for my sister and me as children was magic and our play was continuously bound to her. Every element of her – every flower, stone, tree or tuft of grass had a soul. We were completely lost in our imaginative world using the forest as our playground. Lightness and darkness, colours and shapes, were all factors in creating emotions and adventures.

In striving to grow to womanhood I often lost my direction and to observe nature as magic, the forest became a place were I could be alone and reflect – a sort of an escape zone. I felt comfortable alone inside the forest, a place where I could just exist being nothing but part of everything.

Now after recreating the magic as an adult I feel in closer contact with different sides of myself, the images are revealing my subconscious, my sexuality, search for guidance and feeling of solitude.

My images are hunt for finding a form, shape, light that triggers something in me. I seek to bring life into something that is decaying or dead. I explore a need to interact and make secretive and personal signs that remain only as photographs. Nature for me always expresses magic by her self – wearing the colours of the spirit; but for me to express an emotion, I feel justified to put my own magic into the image.

The photographs remind that sometimes, not knowing the direction can be something positive.

Som barn var naturen en magisk plats för mig och min syster. Skogens alla element – såsom blommor, stenar, träd och grästuvor hade för mig en egen själ. Skogens skiftningar mellan ljus och mörker samt naturens färger och former skapade känslor och en fantasivärld där jag förlorade både tid och rum. Nu, som vuxen kvinna, är naturen mer av en trygg plats där jag kan vara ensam och reflektera. Den mystik som omgav skogen när jag var en liten flicka finns idag inte på samma sätt då jag ser på henne med mina vuxna ögon. Därför bestämde jag mig för att resa tillbaka till min barndomsskog och försöka återskapa den magi som jag kände som barn. Det var ett svårt uppdrag att försöka gestalta de känslorna och det ledde till att jag istället skapade en ny värld med hjälp av mina minnen och min kamera. Jag försökte inverka på naturen med egna färger där förfall eller förgänglighet fanns. Jag lämnade hemliga och personliga avtryck i skogen som sedan endast återstår som ett fotografi. Jag har insett att bilderna avspeglar mitt sökande efter vägledning och min känsla av att vara vilse samtidigt som de handlar om att försöka finna svar om min sexualitet och känsla av avskildhet. När jag vandrar ensam i naturen uppstår känslor av trygghet genom att få vara på en plats där jag kan existera genom att vara en del av helheten. Bilderna får mig även att förstå att det för mig kan vara positivt att inte veta vilken stig jag ska välja att vandra på.

– Marie Barthelsson

Digital Portfolio Silvula Bilderna är 60×60 cm inramade med aluminiumram och svart passepartout (ca 74×74 cm).

Pris: 5 000 kr Upplaga: 3

Annonser